Bartholomeus**, GM 18, Heist aan Zee

 Restaurant Bartholomeus moet ik jullie waarschijnlijk niet meer voorstellen. Chef kok Bart Desmidt heeft in Vlaanderen (ook op de vlaamse zender Njam!) en ver daarbuiten reeds een mooie reputatie opgebouwd als topkok. Zijn restaurant werd bekroond met twee Michelinsterren en een score van 18/20 op Gault Millau.  Eindelijk kan ik het ontdekken! 🙂

Het restaurant ligt aan de zeedijk (Heist aan Zee) met zicht op zee, wat op zich al een prachtig kader is. De inrichting is strak maar toch nog warm. Ik voel me meteen goed. bartholomeus bartholomeus

 Het onthaal verloopt zeer professioneel en aangenaam. Alles gebeurt met de juiste houding naar de klant toe, je voelt je zeer welkom. Het voelt niet stijf maar wel klassevol.

De gastvrouw is Sandra Desmidt. Ik kan zeggen dat zij gedurende de hele avond duidelijk de peiler én leidinggevende is in de zaal. Ze is vriendelijk, warm, maar ook punctueel en zeer correct. Elk klein detail merkt zij op, waardoor de foutenratio in de zaal tot een minimum wordt herleid. Zij hoort gewoon bij het restaurant, een topgastvrouw.  De sommelier doet wat hij moet doen, maar ook niet meer. Hij maakt een ietwat strakkere indruk en maakt minder contact met de klant.

 Het aperitief wordt vergezeld door volgende amuses:

  • een sigaar van ganzenlever, rode biet en hibiscus
  • een chipje met haring en haringeitjes
  • steenbolk met een soepje van champignon en selder
  • toast-champignon met rum

De amuses zitten boordevol smaak en vormen een mooi begin.

bartholomeusbartholomeus

Ik bestel het Bartholomeus-menu met zowel kaas als dessert, wat dus  op  een totaal van zes gangen komt.  Hierbij neem ik de aangepaste bob-wijnen.

Het eerste voorgerecht omvat noordzeekrab en avocado, tomaat en tamarinde. Het gerecht is lekker, maar niet wauw. Volgens mij is de verhouding krab-avocado niet helemaal in balans (veel avocado). Doch, mijn tafelgenoot is niet van die mening. De citruspitjes hoeven voor mij niet, ze zijn vrij  sterk en overheersen wat op de krab. De hoeveelheid krab is wel ok.

bartholomeus

Het tweede voorgerecht bestaat uit Sint-Jacobsvrucht met zwarte truffel, ricotta en boerenkool. Dit is in één woord subliem! De boerenkool past qua smaak zeer goed bij de Sint-Jacobsvrucht en de pasta is tot in de perfectie klaargemaakt. Uiteraard is de cuisson van de Sint-Jacobsvrucht perfect. Ook een mooie portie.  Dit noem ik Genieten !

bartholomeus

Het laatste voorgerecht is de kabeljauw met artisjok, brandade en aubergine. De vis is nog vrij rauw vanbinnen, maar voor mij vormt dit geen probleem, ik vind het heerlijk. De andere onderdelen van dit gerecht brengen de vis nog beter tot zijn recht. Zeer mooie balans én smaak.

bartholomeus

Het hoofdgerecht is een mooi stukje ‘West-Vlaams rood’ rund met postelein, shitake en bordelaise. Ik zal zelden voor rund als hoofdgerecht kiezen, maar in dit restaurant vertrouw ik er gewoon op dat zowel smaak als cuisson perfect zal zijn (ik kies à point-gelukkig laten ze me de keuze) en ik ga de uitdaging aan. Mijn verwachtingen worden volledig ingelost. Dit is één van de beste stukjes rundsfilet dit ik ooit heb gegeten. Heerlijk en zeer verfijnd.

bartholomeus

Als vijfde gang komt de kaas ‘Vacherin Mont d’Or’ met bloemkool, ham ‘Duke’ en pickles.  Ik lust heel graag dergelijke warme kaasgerechten en ben dus een fan. Dit vind ik 1000 maal lekkerder dan een standaard kaasbordje. Misschien één kleine opmerking: de pickles kwam iets te sterk naar voor qua smaak.

bartholomeus

En als dessert krijg ik banaan met vanille, meringue en bergamot. Alweer een topper.

bartholomeus

En de friandises bij de koffie met een heerlijk Bartholomeus-wafeltje… pure verwennerij !!

bartholomeus bartholomeus

De aangepaste wijnen zijn prima en bij het volledig arrangement (mijn tafelgenoot) wordt regelmatig bijgeschonken. Het bob-arrangement is voor mij meer dan voldoende wijn. Ik ben blij dat ik dit heb gekozen. De service/bediening verloopt perfect en is foutloos. Vaak gebeuren er zaken aan tafel die je niet eens opmerkt en zo moet het zijn.

Ik verlaat dit restaurant met een euforisch gevoel. Dit is een gastronomische topper en zeker voor herhaling vatbaar. Wanneer?  🙂

Beoordeling:

Mesjes: mes geelmes geelmes geelmes geel

Punten:
eten en wijnen: 4.5/5
sfeer:  4.5/5
service:  5/5
prijs-kwaliteit:  4.5/5
TOTAAL: 18.5/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *