Beluga**, GM 17, Maastricht, Nederland

Restaurant Beluga stond al lang op mijn verlanglijstje en eindelijk kwam het weekend Maastricht in zicht én dus ook het diner in Beluga. Hans van Wolde is de chefkok. Het concept ‘Beluga loves you’ werd gecreeërd om meer toegankelijkheid te verlenen, zodat iedereen een sterrenzaak kan ontdekken.

Het restaurant is gelegen aan de Maas in de wijk Céramique. Voor het bezoek aan het restaurant hadden we bij het wandelen langs de kade reeds een glimp opgevangen van het terras.

belugabeluga beluga

De dag nadien staan we  stipt op onze reserveringstijd ter hoogte van het terras te wachten om binnen te gaan. Doch, er blijkt niks open, er ligt een zak chips en nog wat ander afval naast het terras op de grond. We zien wel enkele koks aan het werk in de keuken en enkele personeelsleden rondlopen, zonder dat zij oog hebben voor ons. Zo staan we daar toch wel een tiental minuten. Omdat er helemaal niks gebeurt, dacht ik dat het een goed idee was om toch maar eens om het hoekje te kijken of daar misschien wél een ingang was. En, inderdaad, de ingang bevindt zich dus niet aan de waterzijde (wat ik op zich wel jammer vind).

Maar goed, we zijn gearriveerd en de deur wordt (langs deze zijde) wel spontaan geopend en we worden vriendelijk ontvangen door zowel zaalpersoneel als de chefkok die ons hartelijk begroet. We krijgen een gesuikerd hartje (van roos en rooswater) bij het binnenkomen.  Iemand van het zaalpersoneel vraagt mijn jas en stelt voor om op het terras het aperitief te nuttigen (mooi weer). Op dat moment komt de chefkok snel terug en zegt dat het misschien nuttig is om het jasje nog even aan te houden als we eerst op het terras gaan zitten. Dat klopt!  Vreemd toch dat de kok dit moet zeggen, dit had het personeel zelf moeten weten.

De tafel op het terras waar wij naartoe begeleid worden, is niet helemaal proper, het lijkt alsof deze voordien niet werd schoongemaakt. Wanneer een mannelijke ober ons met vrij veel grandeur voorstelt om een champagne te nemen en wij besluiten om dit niet te doen, zakt de vriendelijkheid vrij snel weg. Hij lijkt erg ontevreden omdat wij kiezen voor een andere aperitief (klant koning, toch ?), beetje jammer.  Ik kies een rode port. Een van de twee aperitiefglazen was niet proper aan de voet. Er volgen 4 amuses op basis van komkommer. Fris maar niet echt wauw.

beluga beluga

Even later worden we naar onze tafel begeleid (onze jas wordt niet meer gevraagd en ligt dus de hele avond naast ons in de zetel.) We zitten aan een ronde tafel met zetel (aan de rechterzijde, als je het restaurant binnenkomt) en ik ben zeer tevreden met deze plaats. Je hebt een mooi overzicht over het restaurant en zit niet te dicht bij andere klanten. Ideaal.

beluga

beluga

Er volgen nog twee amuses: “Hit me” specialiteit (tomaat, mozarella, basilicum) en een pizza.  De ‘Hit me’ is superlekker, heel mooie sterke smaken en prima in balans. Dit noem ik een perfecte starter! De pizza is ok.  Men ruimt de borden reeds af als ik mijn pizza nog aan het opeten ben ?!

beluga

Ik kies voor het 10 gangenmenu met bobwijnen.

De sfeer in het restaurant is over het algemeen vrij los, loungy (leuke muziek die vrij luid staat, maar zeker nooit storend is. Het muziekbandje mag wel iets langer zijn, want na enige tijd hoor je dezelfde muziekstukken opnieuw) en warm tegelijk. Zeer aangenaam.  Alle personeelsleden zijn goed op elkaar ingespeeld, vriendelijk, klantgericht en ietwat nonchalant (op een leuke manier), op één persoon na, die vrij arrogant en ongeïnteresseerd de klanten bedient (als je vraagt hoe men het gerecht vond en dan tijdens het positief antwoord van de klant reeds wegloopt van de tafel, stel dan gewoon die vraag niet).  Het bedienend personeel heeft een schort aan, wat initieel wat vreemd lijkt, doch, dit past eigenlijk wel in het geheel. De gebruikte waterglazen vind ik erg mooi.

 beluga

De sommelier drupt ietwat bij het uitschenken van het eerste glas wijn, maar veegt dit nadien wel mooi af. De informatie die bij de wijn wordt gegeven, is telkens in orde.

Gang 1: ‘Bretagne in de hoofdrol’ met daslook.  Dit bestaat uit verschillende schelpjes uit Bretagne met krokant van zeewier. Mooie verscheidenheid aan zeedieren, pure smaken. Klein beetje zand nog aanwezig, maar stoort mij eigenlijk niet. Smaken zijn prima.

beluga

Gang 2: gegrilde langoustine, langoustine-tartaar met asperges,  aspergecrème en nootmuskaat. Zeer lekker, verfijnd en puur. Dit heb ik erg traag gegeten omdat het niet te snel op mocht zijn 🙂

beluga

Gang 3: avocado, aardpeer, caviaar,  miso, pistache. De smaakcombinaties zijn hier top, zelfs bij een gerecht zonder echte aanwezigheid van vlees of vis!

beluga

Gang 4: ‘Hamachi dressed in white’. Dit is rauwe vis met daikon. De smaak van de daikon is wat te sterk voor de ‘zwakke’ smaak van de vis. Iets minder uitmuntend dan het vorige, maar uiteraard ook lekker.

beluga

Gang 5: runderrondjes (je kan het vergelijken met een ‘dikke carpaccio’), mosterd, grotchampignons, appels en artisjok.  Super!

beluga

Vanaf nu worden de wachttijden voor alle volgende gangen iets langer. Op zich stoort dat niet omdat we al een aantal zaken hebben gegeten, de grote honger is dus wel over, het mag nu iets rustiger aan 🙂 Het tempo is over het algemeen wel ok.  Men dimt de lichten op een gegeven moment wel heel fel, waardoor het verschil wat drastisch is, dit kan misschien wat meer geleidelijk aan gedaan worden.

Gang 6: Ganzenlever, thaise mango en pompoen. Het gerecht is uiteraard lekker, misschien een beetje jammer dat er niks speciaals met de ganzenlever werd gedaan (niet warm, niet op een bepaalde manier bereid).

beluga

Gang 7: Heilbot, boemboe en zoete aardappel.  De vis en de typische indonesische kruidenmengeling (heerlijk, ik werd ineens terug naar Indonesië gevlogen) werd in een lotusblad geserveerd. Leuk en nog eens superlekker ook!  Couteau gaat abseilen 😉

beluga

Gang 8: strandkrab, noordzeekrab en koningskrab. Dit omvat een bisque, dimsum van krab,  een stuk kingkrab en een tartaar van krab. In  één woord: TOP ! Zeer lekker en vol van smaak. (1e foto: hoe het geserveerd wordt. 2e foto: wat er allemaal in ligt 🙂   )

beluga beluga

Gang 9:  kamperlamsvlees, peterselie, peulvruchtjes, knoflook, noir mortier.  Je krijgt veel verschillende delen van het lam. Zeer lekker. Meer dan voldoende qua portie. Enkel de knoflookpuree is wat te overheersend.

beluga

Gang 10: de aardbeienboom. Lekkere, frisse aardbeismaken, lekkere bijhorende (extra gevraagd) sprankelende nagerechtwijn met toetsen van aardbei.

beluga

Bij de koffie werd nog een chocoladetablet met witte chocolade (binnenin) en passievrucht geserveerd. Deze was te volumineus, maar wel lekker.

beluga

Besluitend kan ik met volle overtuiging zeggen dat we op topniveau hebben gegeten, ook de porties waren prima. Je gaat met een goed (en zeker niet té vol gevoel) buiten. De wijnen zijn goed, maar niet top.  De service is zeker op niveau, op enkele kleine puntjes voor verbetering vatbaar.

Dit restaurant is één van mijn favorieten!

Beoordeling:

Mesjes: mes geelmes geelmes geelmes geel

Punten:
eten en wijnen: 4.5/5
sfeer:  4.5/5
service:  4/5
prijs-kwaliteit:  4.5/5
TOTAAL: 17.5/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *