Spetters

Spetters*, GM 12, Breskens – Nederland

Ik keek al lang uit naar een bezoek aan restaurant Spetters te Breskens. Het is een JRE restaurant (Jeunes Restaurateurs d’Europe) waar ik sowieso al van hou. Het restaurant is gelegen aan de jachthaven te Breskens. Vanop het terras kijk je erop uit.  Het is vandaag gelukkig zonnig, dus perfect om het aperitief daar te nuttigen. De amuses zijn één voor één origineel, leuk en lekker.

Spetters
Amuse: In de proefbuisjes: Gin tonic met lavendel en oregano bloempjes
Spetters
Uitzicht tijdens aperitief
Spetters
Amuse: schuimpje van citrus en tarwegras
Spetters
Amuse: paling op de graat met groene kruiden
Spetters
Amuse: makreel in ceviche marinade

Na een aangenaam apero-momentje, worden we uitgenodigd om aan tafel te gaan (binnen). Het restaurant is vrij compact, maar gezellig. Het is modern, contemporary style met veel zwart. Ik hou daar wel van, het geeft me een warm gevoel. Tijdens de maaltijd is het er wel vrij donker.

Ik kies uiteraard voor het vijfgangenmenu Jeune Restaurateurs d’Europe. Dit is niet helemaal hetzelfde als het menu dat op de site beschreven staat, maar voor mij helemaal geen probleem, de aangebrachte wijzigingen (bv. eend i.p.v. kalf) vallen bij mij beter in de smaak 🙂  Ik neem er bob-wijnen bij.

Bij het eerste voorgerecht heb je de keuze om er kaviaar bij te nemen (supplement). Normaalgezien doe ik dit niet omdat ik dit erg decadent vind en je sowieso al heel lekker eet in dergelijke restaurants, doch, ik had er eens echt zin in en ging er dus voor. Het eerste voorgerecht bestaat uit krab, buikspek, yuzu, youghurt en uiteraard de kaviaar (voor de kaviaar krijg je een speciale kaviaarlepel van parelmoer, die koud is. Zalig vind ik dit!). Het is erg mooi geserveerd met de bloem erbovenop (op de foto zie je hierdoor een deel van het gerecht niet, maar ik verzeker je: hetgeen eronder zit, is subliem!). Dit gerecht zorgt voor ongelofelijke sensaties in de mond, zowel op vlak van smaak als textuur. De kaviaar is de beste die ik ooit heb gegeten (ik dus blij dat ik die erbij heb genomen) en de portie is groot (had ik niet verwacht).

Spetters
Subliem !!!!

Wat een superstart van het diner !

Het tweede voorgerecht is er één met ganzenlever, kersen, bietjes, cabernet sauvignon en koffie. De ganzenlever is zeer licht en lekker. Ik vind zoiets al snel te zwaar en bombastisch, maar dit was nu niet het geval. Je ziet het misschien niet op de foto’s, maar de porties zijn – voor dit soort restaurant – vrij groot. Je krijgt van alle smaken en ingrediënten meer dan genoeg, zeer positief.

Spetters

Derde voorgerecht: schol, chorizo, witte bonen en inktvis. Allerbeste inktvis die ik ooit heb gegeten (en ik eet dat vaak!). Ook het overige van het gerecht sluit er mooi bij aan en de schol is superlekker. De groentjes zijn qua gaartijd perfect.

Spetters

Het hoofdgerecht is wilde eend met mais, kumquat en gebrande ingelegde groenten. Ook hier perfecte cuisson van de eend, zeer goed op smaak. Geen opmerkingen.

Spetters

Het menu wordt vervolgd door twee desserts (zie onderschrift onder foto) die beiden zeer fris en lekker zijn.  De dessertwijn Tschida Muskat 2013 (Oostenrijk) is een topper voor mij (ik lust enorm graag verfijnde zoete wijnen).

Spetters
Dessert: ginger-mojito
Spetters
dessert 2: perzik, munt-basilicum en specerijen.

De friandises bij de koffie zijn echt allemaal één voor één superlekker (vooral die met caramel en hazelnoot) ! In elke tas staat een boodschap geschreven die tevoorschijn komt als je van je koffie drinkt, alweer een leuke touch 🙂 In de mijne staat: “You should not wait for love, you should go on towards it.

Spetters

Dit diner heeft me echt omver geblazen. Spetters is absoluut één van mijn Toprestaurants geworden! Echt aan te bevelen. Prijs-kwaliteit vind ik dit ook goed geslaagd. Dit restaurant zou veel meer punten van GM mogen ontvangen…

Een leuke anekdote: het logo van Spetters is vaak zeer subtiel aanwezig (bv. op de witte handschoenen van de bediening), leuke touch.

Wat ik ook nog opmerkte: in het toilet wordt gebruikt gemaakt van mooie fijne tegeltjes, leuk. De automatische droger vond ik daarentegen wel erg jammer (liever een mooi zacht handdoekje…).

De wine-food pairing is hier prima. De complementaire of contrasterende smaak van de wijn is steeds goed uitgekozen in functie van elk gerecht. De sommelier/gastheer is Wouter Denessen. Hij doet dit zeer goed, al mag hij wel een beetje afstappen van standaardreacties en standaardgedrag (soms wat weinig flexibiliteit wanneer de klant iets opmerkt, hij blijft in zijn ‘eigen flow’ zitten). Maar ook dit is eigenlijk ‘muggenziften’ …

Ik sluit deze recensie af met nog enkele sfeerfoto’s van Breskens met de bijhorende kunst van Cracking Art (klik op de link als je er meer van wil zien) waar ik dol op ben en waar onze Oostendse kunstenaar William Sweetlove aan heeft meegewerkt.

Mesjes: mes geelmes geelmes geelmes geel

Punten:
eten en wijn: 5/5
sfeer:  4.5/5
service:  4.5/5
prijs-kwaliteit:  4/5
TOTAAL:  18/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *