Hof Van Cleve***, GM 19.5 , Kruishoutem

Restaurant Hof Van Cleve*** hoef ik niet voor te stellen. Chefkok Peter Goossens is alom bekend als één van de beste koks ter wereld. Niet verwonderlijk haalde hij dan ook al sinds 2005 drie sterren in de Michelingids, die hij nog steeds weet te behouden.

Dit is niet mijn eerste bezoek aan het Hof Van Cleve, maar wel de eerste maal dat ik me heb voorgenomen om er eens een volledige recensie van te maken. Ik bezoek het restaurant op een zaterdagmiddag. Bij het arriveren (11u55) blijkt de poort tot de parking nog gesloten te zijn. Alle klanten parkeren dan maar langs de straatkant (toch een beetje jammer). Stipt om 12u opent de poort automatisch. Iedereen stapt uit de wagen, maar aarzelt. Ik stap dan maar als eerste door, zodat ik nadien nog de tijd heb om een foto te nemen van de inrichting van de zaak, zonder dat er andere klanten op de foto staan 🙂

De ontvangst door Lieve Goossens gebeurt op een zeer directe, vrij koele manier. Ik mis wat warmte en hartelijkheid. Ik heb een mooie tafel vlakbij de keukendeur. De inrichting is zeer sober maar wel fris. Voor mij prima, al hou ik persoonlijk niet erg van de kunst die er hangt.

HVC HVC

Ik bestel een non-alcoholisch aperitief (appel en groene thee) die fris en lekker is.  Aan een heel snel tempo volgen verscheidene amuses. Omdat het zo snel gaat, heb ik geen foto van de eerste amuse: zandwortel met munt en ananas.

De volgende amuses zijn:

Amuses: kroepoek van noordzeekrab, kerrie en limoen en een inktvisbootje met zeekat, oregano en paprika
HVC
Amuse: Zeeuwse mossel met kaviaar, wakame en vadouvan
HVC
Amuse: haaspaté met olie van basilicum, duindoornbessaus en gekonfijte vruchten
HVC
Amuse: Naamse slak met zuring en geitenkaas

 

HVC
Amuse: kippenlever met rode biet en hazelnoot

Dit zijn al heel wat verschillende smaken voordat je met het menu bent begonnen. Vooral de kroepoek, het inktvisbootje, de zeeuwse mossel en de kippenlever staken er boven uit qua smaken.

Na deze reeks lekkere hapjes gaan we van start met het menu. Ik kies voor ‘frisheid van de natuur’, een 7 gangenmenu en ik neem er bob-wijnen bij.

Gang 1:  eerst een intro: bij dit gerecht worden de wijnglazen reeds gevuld op tafel neergezet. Dit vind ik jammer. Ik heb liever dat de wijn aan tafel ingeschonken wordt.  Voordat we ons gerecht krijgen, worden reeds de wijnglazen voor de tweede gang neergezet. Dit is enigzins vreemd. Even later komt een vrouw van de bediening met de fles wijn voor de tweede gang aangelopen. Dit was uiteraard veel te vroeg. Ze merkt dit nog tijdig op en excuseert zich. Ze zegt dat het de laatste werkdag van de week is en de vermoeidheid al wat toeslaat… Maar goed, nu dus het gerecht: Zeeuwse platte oester 6/0 met miso, sjalot en komkommer.  Als er één oester is die volgens mij de allerbeste is, is het wel de Zeeuwse platte! Voor mij is dit gerecht dan ook hemels, zowel qua smaken, hoeveelheid als qua presentatie. Het bestaat uit twee delen: het basisgerecht met drie platte oesters en een bijgerecht bestaand uit een warme bereiding met Japanse invloeden (miso, zeewier…). Top !

HVC

HVC

Gang 2:  Sint-Jakobsvrucht ‘Erquiy St-Brieuc’ met Vermouth, grondwitloof en peterseliewortel.  Er is zowel een gebakken als een stukje rauwe Sint-Jakobsvrucht aanwezig, wat een leuke afwisseling brengt in warme en koude sensatie. De gebakken Sint-Jakobsvrucht is voor mij iets te gaar, maar qua smaak nog steeds erg lekker.

HVC

Gang 3: Kleine zeeduivel (Lotte) met fregola, garnaal en bouillabaisse.  Zeer pure, smaakvolle en perfect gebakken zeeduivel. Ook hier een zeer mooie (zelfs grote) portie. Dit wordt geserveerd met een bijhorende bouillon met zeevruchten.

HVC

Gang 4: Langoustine ‘Guilvinec’  met Oud Brugge, Champignon en gebrande prei.  De langoustine is echt zalig lekker, smelt in de mond, heerlijk !! De prei is iets minder mijn ding, maar ach, niet erg na zo’n lekker schaaldiertje 🙂 .

HVC

Gang 5:  Men laat je kiezen uit een aantal messen met een ‘speciaal’ handvat. Ik heb het handvat van oud ivoor gekozen. (dit is iets  wat ze al jaren aanhouden. Misschien tijd om de messen eens te veranderen door een ander leuk ‘gadget’). Het hoofdgerecht: Haas van bij ons met veenbes, knolselder en groene kool.  Puur, vol van smaak. Mijn tafelgenoot heeft 1 stukje schietlood in de haas (wat normaal is, geen probleem) maar ook twee kleine stukjes bot, wat wel jammer is en de eetbeleving iets minder aangenaam maakt. De hoeveelheid is perfect zoals het moet zijn.

HVC

Gang 6:  witte chocolade, rucola, lychee en limoncello. Fris, lekker, licht. Top ! (en ik ben absoluut geen zoetekauw). Jammer dat de wijn voor dit gerecht te laat wordt geserveerd.

HVC

Gang 7: tweede dessert: peer doyenné, pecan, karamel en chocolade ‘papouasie’ 35%. Mijn tafelgenoot vindt dit het allerbeste dessert dat hij ooit heeft gegeten en ook het beste gerecht van het hele menu. Ik vind het ook erg lekker, maar vrij zwaar. De dessertwijn is zeer geslaagd.

HVC

Bij het buitengaan koopt mijn tafelgenoot het boek van Peter Goossens voor me, een super aandenken 🙂 . Er wordt nog een doosje met pralines overhandigd. Ook bij het afscheid vind ik de inbreng van de gastvrouw eerder pover.

HVC

Wat betreft de wijnen: de sommelier laat zich weinig gelden, wat jammer is. In dergelijk restaurant verwacht je iemand die er echt staat en zich ook enkel met dit onderdeel bezig houdt. Dit is niet het geval. Persoonlijk was ik meer voorstander van de vorige sommelier van Hof Van Cleve, die jammer genoeg het restaurant verlaten heeft.  De wijnkeuze is uiteraard zeer goed. De hoeveelheid die je krijgt bij ‘bob-wijnen’ is voor mij zeker meer dan voldoende.

Wat betreft de service heb ik enkele kleine foutjes opgemerkt, wat op dit niveau eigenlijk niet zou mogen.  Ik miste een spontane lach, wat warmte. Het leek allemaal te snel te moeten gaan. Volgens mij is er een gebrek aan één leidinggevende persoon. De gastvrouw is er soms wel maar soms ook niet, wat vreemd aanvoelt. Bij mijn voorgaande bezoekjes (met vorige sommelier) leek er een lossere sfeer te heersen in het team. Misschien kan dit te maken hebben met een middag-service?

Concluderend is dit uiteraard een toprestaurant dat je minstens 1x in je leven moet gedaan hebben. De gerechten zijn af en zijn één voor één enorm smaakvol.  Het onthaal en de algemene omkadering kan misschien nog een klein tikkeltje hoger, toch voor deze prijs…

Beoordeling:

Mesjes: mes geelmes geel mes geelmes geel

Punten:
eten en wijn: 4.5/5
sfeer:  4.5/5
service:  4/5
prijs-kwaliteit:  4/5
TOTAAL: 17/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *