Interscaldes

Interscaldes**, GM 19,5 ,Kruiningen , Nederland

Een poos geleden bezocht ik Interscaldes te Kruiningen. In de media kreeg dit tweesterrenrestaurant al veel lof. Ik combineerde het diner met een overnachting in het Manoir (arrangement diner-overnachting). Het restaurant is zeer rustig en landelijk gelegen. De chefkok Jannis Brevet en zijn echtgenote runnen de zaak.

Interscaldes Interscaldes Interscaldes Interscaldes

Wanneer je met de wagen arriveert, komt er reeds iemand op de parking je helpen met bagage en begeleidt men je onmiddellijk naar je kamer. De houding van het personeel over het algemeen is wel iets ‘stijver’ dan wat we gewoon zijn in Nederland. Men praat ook vrij snel, wat voor een Vlaming niet altijd even evident is…

De kamer in het Manoir (tweepersoonskamer de luxe) bestaat uit twee verdiepingen. Gelijkvloers (zithoek) en bovenverdiep met slaapgedeelte en prachtige, ruime badkamer. Enkele sfeerfoto’s:

Interscaldes
Zithoek (gelijkvloers)
slaapgedeelte (1e verdiep)
slaapgedeelte (1e verdiep)

Interscaldes Interscaldes

Interscaldes
Ingang hotelgedeelte
Interscaldes
Gang hotelkamers
Interscaldes
Zicht op restaurant vanuit hotelkamer

Om 18u verlaten we onze kamer en gaan we richting restaurant. Wanneer we aan de voordeur arriveren, staat er ons al iemand op te wachten die de deur opent en ons verwelkomt.

Ik vraag als aperitief een Saké. Ik krijg een wijfelende reactie, doch, even later krijg ik een lekkere Junmai Ginjo Saké voor me op tafel.  Ik kies voor het 8-gangenmenu met aangepaste wijnen (op voorhand gereserveerd, samen met de overnachting).

We gaan van start met de savoureux apéritifs:

Interscaldes
Savoureux apéritifs: 1/ ei,basilicum, praline 2/H2O meloen, doperwt, kardemom 3/Foie gras, savora, amandel, abrikoos 4/ soesjes

En de amuse maison:

Interscaldes
Oosterscheldepaling, appelstroop, Verjus

Deze starters zijn vrij basic qua smaak, maar prima om mee van start te gaan.

De eerste gang van het menu omvat noordzeekrab met avocado, rozen, radijs en rode peper. De presentatie is uiteraard subliem (voor mij hoeft het zelf niet zo extreem te zijn), de smaken zijn ok, maar ik had toch een meer pure smaak van de krab verwacht. Deze lijkt wat op de achtergrond te verdwijnen, wat jammer is.

Interscaldes

Als tweede gang serveert men ons kaviaar (Nederlandse) met maïs, kippenvel en ossenstaart.  Kortom: een klein gerechtje met fijne smaken. Ik had wel graag iets meer kaviaar gehad zodat die smaak beter uitkwam.

Interscaldes

De derde gang is bio-eendenlever met ananas, bittere chocolade, topinamboer en saké trester. Dit wordt geserveerd met een brioche met sesam (lekker!).  Ook dit gerecht smaakt goed, maar is geen smaakbom. Ik blijf nog een beetje op mijn honger zitten…

Interscaldes

Het vierde voorgerecht zijn de tapijtschelpen met merg, dille en tijm. Voor mij is dit hét beste gerecht van het hele menu. Dit was wél een smaakbom en met heerlijke zilte smaken waar ik zo van hou. Er hadden voor mij wel meer schelpen op het bord gemogen…. Deze drie kleine schelpjes zijn zeer snel op.

Interscaldes

De vijfde gang bestaat uit Albatruffel, tortellini, artisjok Camus de Bretagne, roquette sla en Parmezaan.  De truffel komt mooi tot zijn recht en is niet te overheersend aanwezig. Dit is ook een toppertje.

Interscaldes

Als hoofdgerecht eten we polderhaas met kweepeer, zuurkruid, peterselie en Taggiasche olijf. De haas is subliem qua cuisson en smaak (het stukje haas mocht wel ietsje groter).

Interscaldes

Ik besluit om nog een extra gang met kaas te nemen (de vorige gangen waren allen vrij klein qua portie, dus kan er zeker kaas bij). De Mont-d’Or kaas is echt superlekker.

Interscaldes

Gezien ik het menu heb aangevuld met kaas, komen we uiteindelijk uit op een 9 gangenmenu.

Gang nummer 8 is het eerste dessert, bestaande uit Mascarpone, bambu en boeddha’s hand (dit laatste wordt ook wel vingercitroen of goblin fingers genoemd -> citrusvrucht).  Ik ben al geen dessertfan, maar dit valt me een beetje tegen. Dit gerecht heeft voor mij geen meerwaarde.

Interscaldes

Het tweede dessert, de laatste gang van het menu is chocolade (Inaya 65%), gebakken ananas, bleekselderij en mosterd. Geen echte hoogvlieger wat mij betreft.

Interscaldes

Bij de koffie volgen nog heel wat zoete hapjes/friandises. De foto’s spreken voor zich.

Interscaldes
Keuze uit een assortiment van zelfgemaakte truffels

Interscaldes Interscaldes Interscaldes

Uiteraard zijn deze allemaal lekker, maar dit is niet zo mijn ding omdat het allemaal te zoet is. Mijn voorkeur gaat uit naar de hartige hapjes (amuses) aan het begin van een menu (en voor mij waren dit geen echte smaakbommetjes).

De wine-foodpairing is hier uitmuntend. Alle wijnen waren één voor één zeer passend bij het gerecht en mooi qua smaaktonen. Zeer gebalanceerd. Vooral de Porto Casa Santa Eufemia, 2005 die ik bij de kaas geserveerd kreeg, kon me enorm bekoren.

De service is bijna onberispelijk, maar wel wat stijfjes. Men loopt wel erg vaak rond de tafels zodat je soms de spanning voelt. De gastvrouw is zeer vriendelijk en aangenaam in het contact. Aan het begin verloopt het serveren iets te snel en op het hoofdgerecht moeten we vrij lang wachten.

De toiletten zijn zeer ruim en proper. Men begeleidt je tot de toiletdeur (wat ik persoonlijk helemaal niet nodig vind).

Wat betreft het menu in het algemeen vond ik het jammer dat we niet het menu kregen dat op hun website beschreven stond. Misschien hadden ze net het menu gewijzigd, maar plaats dit dan ook op de website! Hierdoor was er geen gerecht met sint-jacobsvruchten, wat ik teleurstellend vond (daar had ik naar uit gekeken). Ik miste in dit menu echt wel de invloeden van de Zeeuwse wateren (enkel de tapijtschelpen).  De porties vind ik vrij klein. Ik heb vrij veel brood gegeten en heb de kaasgang erbij genomen om echt vol te zitten.

Kortom: de service, sfeer en wijnen sluiten aan bij het niveau dat Michelin hen geeft, maar van de gerechten had ik persoonlijk toch iets meer verwacht (in vergelijking met andere restaurants van dit niveau). 

De volgende ochtend nuttigen we het ontbijt in de Manoir. Deze fotootjes wil ik jullie niet onthouden. Het ontbijt is erg mooi verzorgd en lekker. Tiptop in orde.

Interscaldes Interscaldes Interscaldes

Couteau-beoordeling restaurant:

Mesjes: mes geelmes geel mes geel

Punten:
eten en wijn: 3.5/5
sfeer:  4/5
service:  4/5
prijs-kwaliteit:  3.5/5
TOTAAL: 15/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *