Kelderman

Kelderman, GM 16, Aalst

Dit is mijn tweede bezoek aan visrestaurant Kelderman te Aalst. Het vorige bezoek had me positief verrast, dus kom ik nog eens terug. De nadruk ligt in de keuken uiteraard op vis, die altijd tot in de perfectie bereid wordt. De chef-kok is Bart Tastenhoye en de gastheer Peter van den Driesschen. Het restaurant wordt aangekleed met kunst van Kamagurka. De sfeer in het restaurant is sereen, aangenaam, modern, stijlvol en warm.

Kelderman Kelderman Kelderman Kelderman

We beginnen met een aperitief met de bijhorende amuses, een mooi begin van de avond! Bij elke amuse krijg je een nieuw bestek (op de meeste plaatsen is dit niet zo).

Kelderman
Amuse: mini-garnaalkroket met dipje van bloemkool
Kelderman
Amuse: mousse van gerookte paling met wortel en venkel.
Kelderman
Amuse: ingelegde haring met couscous en hangop.

Ik kies voor het degustatiemenu met kaas en dessert (6 gangen) met aangepaste bob-wijnen.

Wat betreft de wijnen, een kort woordje over de sommelier. Hij lijkt nieuw te zijn in de zaal (ik weet niet of dit klopt, maar ik krijg die indruk). Hij lijkt wat onwennig, nerveus en is weinig gericht op de klant (eerder nors, geen oogcontact, geen feedback, loopt reeds weg van de tafel bij de laatste woorden over de wijn…). Dit kan toch iets beter. Hij draagt ook een keukenschort, wat niet echt verfijnd overkomt. De vorige keer dat ik hier was, stelde de vrouwelijke dienster alle wijnen voor en persoonlijk vind ik haar aanpak én uitleg veel professioneler.

De gastheer daarentegen is zeer aangenaam in contact, erg vriendelijk (soms misschien iets té) en wanneer hij de gerechten toelicht, krijg je reeds het water in de mond. Toch merken we aan het einde van de service dat ook hier en daar enkele kleine foutjes gebeuren in de communicatie met hem (bv. er werd 1 cappuccino en 1 koffie besteld, maar er werden ons 2 koffies gebracht).

Maar goed, laat ons het nu hebben over het eten 🙂

Het eerste voorgerecht is de Deense kabeljauw opgelegd in groene kruiden, garnaal, bloemkool, roerei, platte peterselie en broodkrokant. Zeer pure smaken en goeie texturen.

Kelderman

Na deze eerste gang vraagt de sommelier of ik nog wijn bij wens en ik zeg nee (omdat ik bob-wijnen neem en dus niet meer dan 1 glas per gang hoef). Hij neemt prompt mijn leeg glas mee en ik krijg geen wijn meer bij mijn tweede voorgerecht (er werd me nooit verteld dat de wijn voor gang 2 dezelfde was als voor gang 1!). Heel erg jammer, gezien ik betaal voor 1 wijn per gang. Dit vind ik dan ook een grote communicatiefout van de sommelier.

Het tweede voorgerecht bestaat uit Pieterman en kreeft aangevuld met mergpompoen, salie, gember en butternut. Opnieuw een zeer smakelijk gerecht met steeds zeer lekkere bijhorende saus (de sausjes zijn hier écht om van te smullen!!). Zowel de Pieterman als de kreeft zijn perfect qua gaartijd, textuur en smaak.

Kelderman

Het derde voorgerecht is de eendenlever met champignons, knolselder, hazelnoot en waterkers. Dit wordt zowel koud als warm geserveerd, wat ik zeer positief vind (ik lust heel graag warme eendenlever).  Lekker, goede portie, niet te zwaar.

Kelderman

Als hoofdgerecht kan je kiezen tussen vis of vlees. Ik kies voor de zeebaars met groene kool, truffel en een kroketje van varkenspoot. Prima gerecht met alweer een erg lekkere saus, ik krijg er niet genoeg van !

Kelderman

Dit wordt gevolgd door een lekker kaasbordje van kaasmeester van Tricht. De kazen zijn lekker, goed gekozen. De Belgische blauwe vind ik iets te heftig, maar dat is uiteraard een kwestie van persoonlijke smaak.

Kelderman

We krijgen nog een verrassing (pre-dessert), nl. een variant op de strawberry daiquiri: aardbei-coulis met rum en munt. Zeer verfrissend.

KeldermanEn als dessert sluiten we af met Leopolddruiven met een madeleine, balsamico-ijs, koude sabayon en muskaatwijn. Het ijs is verrassend lekker!

Kelderman

En natuurlijk de koffie met de friandises en een Aalstse Vlaai.

Kelderman

Op de keuken en het menu heb ik geen opmerkingen, alles is zeer lekker, goed passend en mooi gepresenteerd. De hoeveelheid is prima in balans. De wine-food pairing daarentegen valt me een beetje tegen. Er lijkt niet echt diepgaand nagedacht over de wijn bij het gerecht (sommige wijnen sluiten niet echt goed aan bij het gerecht. Zo werd er rode wijn bij het hoofdgerecht geserveerd, wat bestond uit vis. Persoonlijk vind ik witte wijn beter passend).

Prijs-kwaliteit vind ik Kelderman toch wat aan de dure kant.

Net na het dessert kwam er een walm van sigaretten door het restaurant. Dit vond ik enigszins vreemd en storend (buitendeuren waren nochtans dicht op dat moment).

En nog een laatste opmerking: wij hadden om 18u30 gereserveerd. Dit werd via mail bevestigd. Toen wij om 18u45 arriveerden werd ons meegedeeld dat men pas om 19u open was. Waarom had men ons dit bij reservatie niet vermeld? Nu, men liet ons wel onmiddellijk binnen, wat wel positief is.

Je kan lid worden van de Kelderman Club (zie website) en punten sparen voor exclusieve uitstapjes. Na twee bezoekjes heb ik al enkele punten bijeen gespaard 🙂

Mesjes: mes geelmes geel

Punten:
eten en wijn: 4/5
sfeer:  4.5/5
service:  3/5
prijs-kwaliteit:  3.5/5
TOTAAL: 15/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *