Kromme watergang **, GM 18.5 , Hoofdplaat (Zeeland, Nederland)

Dit is mijn tweede bezoek aan restaurant de Kromme Watergang in Zeeland, met als chefkok Edwin Vinke. Het restaurant werd bekroond met twee Michelinsterren en scoort 18.5 op Gault-Millau. Ik was na mijn vorig bezoek nog niet begonnen met dit blog, maar dit restaurant heeft me destijds wel geïnspireerd om een blog te starten. Ik ben zeer blij dat ik nu eens een volledige recensie kan schrijven van dit gastronomisch pareltje. Ik bezoek het restaurant tijdens een middagservice.  

krommewatergang interieur

Bij aankomst worden we ontvangen en naar de tafel begeleid door iemand van het zaalpersoneel. Ik bestel de cocktail van het huis (huiscava, cognac en rozemarijn). Deze is lekker maar blaast me niet van mijn sokken. Er worden vlot enkele amuses op tafel neergezet:

een gember-limoen shot en crackers van o.a. lijnzaad, quinoa met twee dips (eentje van vis en eentje van pickles).  Het shotje is leuk als opener (lekker fris) en de crackers kan je niet zomaar crackers noemen, de smaak spat er vanaf af. Zeer lekker. Ook de dipsausjes vallen in de smaak.

Kromme watergang

Deze worden gevolgd door nog twee amuses: een aardappel-preisoepje en een brioche met rillette van varken en ossestaart. Beiden lekker. Het soepje is goed gekruid.  Mooie start.

Kromme watergang

Ik kies voor het menu Kromme Watergang, ‘klassiekers van de afgelopen jaren’ (5 gangen). Ik kies twee extra gerechten om het menu aan te vullen (je kan tot 4 extra gerechten bij nemen) waardoor ik op een 7-gangenmenu kom.  Ik neem er bob-wijnen bij.

De eerste gang laat even op zich wachten. (Ik ben iets langer dan een uur in het restaurant wanneer deze geserveerd wordt.) De eerste gang bestaat uit coquilles en eendenlever met ‘Zilte Hof’ kruiden en daikon. Zeer mooie presentatie. De carpaccio van coquille smaakt zeer puur en is uiteraard lekker maar mocht misschien ietsje meer gekruid/gemarineerd zijn. De eendenlever heeft een mooie, zachte smaak (deze zie je niet op de foto, ligt onder de coquilles). Er zijn lekkere, frisse zuren aanwezig, die me deze keer echt kunnen bekoren. Zeer mooie balans. Mooi eerste gerecht. Er wordt een zeer passende wijn bij geserveerd.

Kromme watergang

Na de eerste gang volgen de andere gerechten steeds aan een mooi tempo. Ik heb na de eerste gang geen enkele keer meer het gevoel dat de wachttijd lang is.

De tweede gang is een gerecht dat ik extra heb genomen: ‘ei en kaviaar’. Het wordt eenvoudig maar toch zeer mooi gepresenteerd met verschillende potjes waarin van links naar rechts zure room, eigeel, eiwit, gesnipperde ui en fijngehakte kruiden zit. Er wordt ook een heerlijk broodje bij geserveerd. Als je een stukje van het brood belegt met alle onderdelen heb je een echte smaakexplosie in de mond. Dit voelt en smaakt echt als een decadent gerecht, op een eenvoudige manier gebracht. Er wordt bishkek vodka bij geserveerd, wat zeer goed past bij de kaviaar en ook werkt als ‘smaak-cleanser’. Twee woorden voor dit gerecht: eerlijk en heerlijk! Zeer blij dat ik dit extra heb genomen.

Kromme watergang

Kromme watergang

De derde gang omvat kabeljauw en kokkels met wortel, citroengras en verveine. Heerlijk!! Pure smaak van de zee, met een lekkere kokkeljus. Er zit een zeer smaakvol worstje bij wat verrassend goed aansluit bij de smaken van de zee.  Ook hier wordt weer een zeer passende wijn bij geserveerd.

Kromme watergang

De vierde gang is opnieuw een extra gekozen gerecht: ‘tarbot en langoustines’. Subliem! Met een overheerlijke bisque van langoustine erbij. De drie stuks langoustine zijn om de vingers bij af te likken. Het stuk tarbot is zowel qua smaak, textuur als cuisson top. Onder de vis bevindt zich nog een heerlijk sausje met indische (curry)smaken.  Dit in combinatie met de aardappeltjes is njam! 🙂 Ook van dit gerecht ben ik zeer tevreden dat ik het extra heb genomen.Kromme watergang

Het vijfde gerecht: varken en inktvis met bonen, linzen en knolselder. Opnieuw een zeer mooi gerecht met een carbonara van inktvis (leuk). Alles smaakt lekker en is in balans. 1 kleine opmerking: het stukje varken is iets te hard gebakken. Goede rode wijn erbij.

Kromme watergang

De zesde gang is het zeeuws lam met rode wijn, tijm en zonnewortel. Er worden vier stukken van het lam geserveerd (rug, schouder, nek en springer) die één voor één overheerlijk zijn. Er is o.a. een geroosterd stuk bij en een stuk met rode wijnsaus met jus van het lam en kweepeer (lijkt een beetje op hoi sin saus). Ook de asperge is top van smaak (licht zoet) en cuisson. Voor mij is dit het beste lamsgerecht dat ik ooit heb gegeten.. Ook hier wordt weer een zeer passende rode wijn uitgeschonken. Leuk dat men voor dit gerecht een origineel laguiole-zakmes geeft (in veel restaurants krijg je een laguiole-mes, maar niet het oorspronkelijke zakmes).

Kromme watergang

En dan het dessert, zijnde een gedeconstrueerde ‘dame blanche’: vanille, chocolade en koffie. Zeer mooie portie, lekker en top als afsluiter!

Kromme watergang

En uiteraard koffie met friandises ..Couteau in de zevende hemel 🙂

Kromme watergang Kromme watergang

Je zal wel al begrijpen dat dit voor mij een TOPmenu is. Ik heb quasi geen opmerkingen over de gerechten, de bereidingswijze ervan, de smaakcombinaties en de porties. Alles is prima in balans en van ongekend hoog niveau. Het is een waar genot om hier te mogen eten.

De wijnen zijn één voor één van prima niveau en ik heb niks op te merken op de wine-foodpairing. De sommelier stelt de wijnen correct voor en legt kort uit waarom de wijn bij het gerecht past. Bobwijnen zijn qua hoeveelheid meer dan voldoende, zelfs royaal. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten wijnglazen, wat ik zeer positief vind (bij vorig bezoek: elke keer hetzelfde soort glas).

De service is prima en zoals het hoort. Wanneer men een kleine fout maakt (iets laten vallen) wordt dit op een correcte, zeer beleefde manier opgelost. De sfeer is ingetogen, rustig en sereen, wat ik enorm op prijs stel. Op die manier kan je ten volle genieten van je menu. De tafels staan op een goede manier in de ruimte verdeeld, waardoor je niet het gevoel hebt te dicht bij een andere tafel te zitten. De inrichting in zwart-wit met enkele rode en groene tinten is volledig mijn stijl. De muziek is soms vrij speciaal, maar prima qua geluidsterkte. Ik vermeld ook graag even dat de toiletten erg proper en modern zijn en er wordt aan de vrouwen gedacht, super.

Dit is een restaurant van de hogere prijsklasse maar voor mij elke eurocent waard. Ik kan met zekerheid zeggen dat dit restaurant momenteel voor Couteau de nummer 1 is!

Een échte aanrader voor wie graag geniet van Topgastronomie!

Beoordeling:

Mesjes: mes geelmes geelmes geelmes geel

Punten:
eten en wijn: 4.5/5
sfeer:  5/5
service:  5/5
prijs-kwaliteit:  5/5
TOTAAL: 19.5/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *