Mijn bezoek aan l’air du temps is ondertussen al enige tijd geleden. Daarom zal de layout van dit bericht lichtjes anders zijn. Ik overloop eerst het volledige menu en zal nadien een globale indruk en mening weergeven, gevolgd door de couteau-beoordeling.
Restaurant l’air du temps wordt gerund door chefkok Sang-Hoon Degeimbre. Zijn echtgenote is de gastvrouw in de zaak. Het restaurant heeft 2 Michelin-sterren en behaalde 18/20 in Gault Millau.
Eens je aan tafel hebt plaatsgenomen, wordt er standaard een glaasje water (geïnfuseerd met een bepaald kruid) met een krokantje op tafel geserveerd, om de appetijt aan te wakkeren.
Ik kies ervoor om vanavond geen alcohol te drinken en neem een non-alcoholische aperitief die bestaat uit druiven, appel en gember. Fris en smakelijk.
De amuses:
1/kreeft, koriander en cedraat
2/ Knolraap, potgrond van zwarte olijven
3/ Yukhoe (koreaanse rundstartaar)
4/aardpeer
5/zachtgekookt eitje met mousse van zwarte truffel
Ik kies voor het menu Terroir Contemporain (8-gangen) met aangepaste sappen. Ik neem ook het gerecht erbij dat extra kan gekozen worden (een truffelgerecht) waardoor ik dus op een menu van 9 gangen kom.
Gang 1: in bouillon gepocheerde forel, gerookt schuim en engelwortel. Sapje: kervel en venkel.
Gang 2: Sint-Jakobsvruchten met bergamot. Sapje: bergamot met aziatische specerijen.
Gang 3: langoustinestaart, schelpen en bloemkooltapioca. Sapje: kurkuma en aalbes.
Gang 4: makreel, yoghurt met geconcentreerde dashi, foreleitjes en broccoli. Sapje: wilde peper van madagascar.
Gang 5: gefermenteerd groentenbordje (favoriet 2013). Sapje: dille en anijs.
Gang 6: het extra gerecht: ei met truffel, puree en portosaus. (geen sapje bij dit gerecht)
Aansluitend volgt een boutje van duif, uit het vuistje te eten.
Gang 7: gerijpt Limousin rund, coulis van zwarte sesam, prei en peterseliewortel op de BBQ en paprika. Sapje: rode paprika en specerij van Amerika.
Gang 8: crispy praliné, crémeux van chocolade en aardpeermousse. Sapje: zoethout met bruine suiker.
Gang 9: gember madeleine en citrusvruchten.
Persoonlijk vind het moeilijk om dit volledige menu te beoordelen omdat er lekkere gerechten aanwezig waren, maar ook enkele die mij niet konden bekoren. Het extra gerecht vond ik wat teleurstellend. De portosaus overheerste te sterk en de truffel kwam niet tot zijn recht. De sint-jakobsvruchten en het gerecht met langoustine waren mijn favorieten. Toch heb ik niet het gevoel dat ik overdonderd ben door dit menu.
De sapjes hebben me positief verrast. Er was duidelijk over nagedacht, de smaken van de sapjes sluiten perfect aan bij de smaken van het gerecht.
Qua service was het onthaal vriendelijk bij aankomst. Aan het begin van het menu leek er teveel personeel rond te lopen die steeds nauwgezet nakijken of alles in orde is (soms wat storend). Als het wat drukker wordt, blijkt deze storende factor gelukkig af te nemen. De eerste gangen worden in het Nederlands voorgesteld (door een vrouwelijke ober), wat ik een groot pluspunt vind qua klantgerichtheid. Doch, als het restaurant vol zit, blijkt dit ineens te moeilijk en worden de gerechten in het Frans voorgesteld. Enigzins vreemd. Alle sapjes worden steeds in het Nederlands voorgesteld (pluspunt voor deze ober).
Een groot minpunt was de te lage temperatuur in het restaurant, het was er gedurende de hele avond echt té koud. Zowel ikzelf als mijn tafelgenoot vonden dit zeer vervelend, waardoor de gezelligheid sterk afneemt. De inrichting is -wat mij betreft- niet gericht op warmte en gezelligheid, maar meer functioneel en kil. Jammer.
Ik heb deze avond zowel de chefkok als de gastvrouw niet gezien.
Ik heb lekker gegeten, maar prijs-kwaliteit is voor mij persoonlijk niet in balans hier. Ik verwacht meer van een restaurant met deze hoge quoteringen.
Beoordeling:
Punten:
eten en sapjes: 3/5
sfeer: 2.5/5
service: 3/5
prijs-kwaliteit: 2.5/5
TOTAAL: 11/20
