Radis Noir

Radis Noir (Ingredients by), Antwerpen § SIPS cocktailbar, Antwerpen

Restaurant Radis Noir is gevestigd aan de Desguinlei in Antwerpen met als chefkok Jo Bussels. Hij kreeg twee koksmutsen op Gault Millau. Het is een statig herenhuis met strakke zen-inrichting (zwart-wit tinten) wat bij het binnenkomen ietwat kil aanvoelt.  De ontvangst is vriendelijk, doch wat afstandelijk. Dit gevoel blijft me doorheen de hele avond bij, hoewel de bediening wel zorgt dat alles vlot en prima verloopt.

Ik zit aan het tafeltje met direct zicht op de open keuken (enkel het koude gedeelte krijg je te zien, warme bereidingen doet men niet in het open gedeelte). Dit is een meerwaarde, ik vind het aangenaam om te zien met hoeveel passie men de ingrediënten bewerkt en versnijdt. Aan de manier waarop de chefkok raad geeft aan zijn brigade zie je dat hij dit vol overgave doet. Leuk entertainment 🙂

radis noir radis noir radis noir radis noir radis noir

Ik vraag of ik een saké kan krijgen als aperitief. Men vraagt dit na en komt later zeggen dat deze net op is, jammer. Dan ga ik voor een witte porto.

radis noir

De amuses zijn allen lekker maar qua volume wel zeer miniem:

1/ mousse met fazant en veenbessen

2/Paling, appel en komkommer

3/Bisque van kreeft

radis noir

De chef komt je bestelling opnemen aan tafel en is bereid tot heel wat aanpassingen (gehoord aan de andere tafels). Ik ben niet moeilijk en beslis het 10-gangenmenu te nemen zonder enige aanpassingen, met bijhorende wijnen en water. Op de website van het restaurant kan je een idee krijgen van het 5 gangenmenu. Het 7 en 10 gangenmenu staat er niet beschreven. Ik liet me verrassen.

We gaan van start met een Waldorfsalade met kreeft die begeleid wordt door een Wolftrap wijn uit Zuid-Afrika (ook voor 2e gang werd deze wijn geserveerd, goeie keuze).  Dit gerecht is lekker (doch, niet wauw) maar opnieuw een vrij kleine portie.

radis noir

De tweede gang is een terrine van ganzenlever met ossenstaart. Pure smaken.

radis noir

De derde gang is gebakken sint-jacobsvrucht met Lardo di Colonnata. Lekker, maar heb dit product eerder al lekkerder gegeten. Opnieuw kleine portie.

radis noir

De vierde gang is gegrilde zeeduivel met gekarameliseerd witloof en een mosterdsausje. Prima cuisson, alles goed op smaak.

radis noir

We vervolgen met gang nummer 5: kalfszwezerik met compote van bosco-appel.  Ik hou enorm van kalfszwezerik, maar net als bij de sint-jacobsvrucht heb ik dit product toch al beter gegeten. Weinig gekruid (dit gevoel heb ik over de meeste gerechten uit het menu, voor mij mag alles iets meer afgekruid worden).

radis noir

Het zesde gerecht is hert met savooi en spekjes (geen foto). De cuisson van het hert is helaas te rood voor mij. Jammer dat men dit niet op voorhand aan de tafel bevraagt, want normaalgezien hou ik van hert. Dit moet ik dus jammergenoeg doorgeven aan mijn tafelgenoot.

Gerecht nummer 7 omvat kazen met bijhorende garnituur. Wat deze garnituur inhoudt, kan ik helaas niet vermelden omdat de ober dit te stil heeft uitgelegd. De kaasjes smaken wel erg lekker.

radis noir

radis noir
Een zeteltje voor Couteau 😉

Gerecht nummer 8 is het eerste dessert, nl. gegratineerde peren met o.a. framboos. Lekker, luchtig, mooi in balans.

radis noir

Gerecht nummer 9 (de dame die het serveert benoemt het als gerecht nummer 10 ?!) is een variant op dame blanche. Ok, maar niet speciaal.

radis noir

Beetje jammer dat we eigenlijk 9 i.p.v. 10 gerechten hebben gekregen. Is hier een foutje gebeurd? De bediening vermeldde duidelijk bij de Waldorfsalade dat dit gerecht nummer 1 was…

Om samen te vatten: ik heb zeker lekker gegeten, maar voor mij zijn de smaken iets ‘te puur’ en te weinig gekruid. Dit is uiteraard persoonlijke voorkeur. De porties vond ik globaal gezien te klein. Het is niet omdat je een 10-gangenmenu neemt, dat er nog maar weinig op je bord moet liggen. De aangepaste wijnen zijn zeer lekker en goed gecombineerd met de gerechten (prima wine-food pairing). Alles werd prima ingeschonken en geserveerd op de correcte tijdstippen. Vanaf de zesde gang lieten de gerechten wel iets langer op zich wachten (misschien was dit de bedoeling, maar voor mij hoeven er geen pauzes te zijn..).

Globaal vind ik de prijs-kwaliteitsverhouding hier toch eerder aan de dure kant.

Vooraleer de punten volgen, geef ik nog een impressie van de cocktailbar SIPS te Antwerpen, waar ik genoot van een frisse aperitief voor het diner in Radis Noir. SIPS is tof!

SIPS SIPSSIPS SIPS SIPS

Beoordeling Radis Noir:

Mesjes: mes geelmes geel

Punten:
eten en wijn: 3.5/5
sfeer:  3.5/5
service:  4/5
prijs-kwaliteit:  3/5
TOTAAL: 14/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *