Roji

Roji, Antwerpen

Roji

Van een collega kreeg ik een tip om eens naar Roji in Antwerpen te gaan. Ik hou enorm van ‘Asian Food’ en uiteraard ook van de Japanse keuken.  Roji ligt in het centrum van Antwerpen, vlakbij de Grote Markt in de Oude Koornmarkt, waar vele restaurants gevestigd zijn. Het is een Japans geïnspireerd restaurant met gastronomische allures.

Het restaurant bevindt zich in de kelder. Bij binnenkomst ben ik aangenaam verrast: mooie gewelven, gezellig brandend haardvuur, mooi ingedekte tafels, leuke bar, vriendelijke ontvangst. Dit begint goed 🙂  (sorry voor de donkere foto’s, maar de belichting in het restaurant is niet echt geschikt om foto’s te nemen)

Roji

Roji

In de lounge vraag ik als aperitief een warme Sake (heel lekker om een maaltijd mee te beginnen). Ik krijg een sake-karafje met een heel zachte, lekkere, warme Sake, zoals ik had gevraagd. Dit wordt vergezeld met groentenchips en gepekelde komkommer. Er wordt ons goed te woord gestaan wanneer we uitleg vragen over de menukeuze.

Ik kies voor het Roji-Omakase menu (verrassings- en degustatiemenu) met aangepaste Sake (deze keer  eens geen wijn, ook wel eens leuk).

Het concept is lichtjes anders dan in andere restaurants. Het is de bedoeling dat je deelt wat er op tafel komt. Als er dus één bord of plateau komt, is het de bedoeling dat je er met twee van eet. Aan het begin vond ik dit wat vreemd, maar naarmate het menu vordert, begrijp je dat dit eigenlijk de beste manier is om zoveel mogelijk te kunnen degusteren en toch niet teveel te eten.

We gaan aan tafel. Als amuse volgt een speciaal soort ham met kaviaar. Zeer lekker.

IMG_2905 Roji

Bij de eerste gang krijgen we een Junmai Ginjo Sake. Het proces van het tot stand komen van Sake wordt goed toegelicht.

Het gaat inderdaad om een degustatie-menu, want er ligt heel wat op de plateau die men aan onze tafel brengt: rode kaviaar geserveerd op een bol ijs, sashimi van tonijn en zeebaars, nigiri van makreel en Ebi (garnaal), maki met tartaar van garnaal, maki met japanse omelet en een tempura van soft shell krab.  Deze laatste smelt echt weg in de mond en is overheerlijk. Alles smaakt super, maar de tempura van krab is mijn favoriet 🙂

Roji Roji

Nadat we deze plateau kregen, volgt al vrij snel de rest (naar mijn mening iets té snel, alles moet nogal vooruit gaan …).

Oester Gillardeau met Belgische kaviaar.

Roji

Tartaar van kreeft met avocado (geen foto) en sashimi van vis met ringetjes van inktvis. Erg lekker, vooral de inktvisringetjes die een lekkere gegrilde smaak hebben.

Roji

Dit behoorde dus allemaal tot de eerste gang van het menu…

De tweede gang bestaat uit kort gegrilde grietfilet met venkel en een puree, gevolgd door kreeft met gelakt buikspek met curry en kokos. Opnieuw verfijnde smaken, hoewel soms de echte typische japanse smaken voor mij ontbreken.

Hierbij wordt een sake geserveerd die in de ruimte zou zijn geweest (de gistcellen worden in de ruimte gemaakt) en hierdoor zijn goeie smaak geeft. De naam herinner ik me helaas niet meer, maar als ik internet kan geloven, zou het ook een Junmai Ginjo Sake zijn.

Roji Roji

Dit wordt gevolgd door de hoofdgerechten: Simmental Rund met mergboter en gebakken ganzenlever (in een maki) met kalfshart-zwezerik met o.a. Romanesco en shi take. Hierbij serveert men een Daiginjo Sake met o.a. aroma van banaan en steranijs. Rundvlees draagt sowieso niet zo mijn voorkeur, dus geniet ik vooral van de ganzenlever en de zwezerik, die beiden lekker zijn, maar me niet echt verbaasd doen staan.

Roji

Roji

De desserten zijn dan wel weer erg lekker: een moelleux en gemarineerde stoofpeer met gemberijs. Het laatste gerecht vind ik ook zeer mooi gepresenteerd. Hierbij wordt een Sparkling Sake geserveerd, die fruitig en fris is. Een leuke ontdekking!

RojiRoji

Dit is het einde van het degustatiemenu. Vooral het begin en het einde vind ik uitermate geslaagd. Uiteindelijk krijg je dus 4 (goed gevulde) glazen Sake bij dit menu. Ik heb lekker en gastronomisch gegeten, maar soms ontbrak de ‘typisch Japanse flavour’ voor mij.

In zijn totaliteit bekeken vind ik de prijs die ik betaal wel wat te hoog in vergelijking met andere restaurants. Uiteraard betaal je hier ook voor de locatie en het concept…

Mesjes: mes geelmes geel

Punten:
eten en sake: 4/5
sfeer:  4/5
service:  3.5/5
prijs-kwaliteit:  2.5/5
TOTAAL: 14/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *