Savarin

Savarin, GM 15, Oostende

Na het bezoek aan The Art of The Brick te Oostende, zakte ik af naar restaurant Savarin op de Zeedijk (Albert I-promenade 75) te Oostende. De chef kok is Floris Panckoucke. Ik had er op het internet al goeie zaken over gelezen, dus was mijn nieuwsgierigheid weer gewekt.  De gevel van het restaurant zegt weinig over wat dit restaurant eigenlijk in petto heeft. Deze is wat verouderd en je merkt niet echt dat er een gastronomisch restaurant van deze orde achter schuilgaat, maar..dit heeft wel zijn charme.

De sfeer in het restaurant is naar mijn mening rustig, aangenaam en stijlvol én een topper dat je uitzicht hebt op de zee (ik denk dat er in België weinig gastronomische restaurants zijn die dit bieden … als er wel nog zijn, let me know ! 🙂 )

Het onthaal gebeurt vriendelijk door de gastheer, die trouwens tijdens de hele service helemaal alleen alles op zich neemt in de zaal: gastheer, bediening én sommelier voor een 30-tal hongerige klanten –> echt een dikke proficiat! Ik zou het zelf niet kunnen.

Savarin

Ik kies voor het 7 gangenmenu (degustatiemenu) met bob-wijnen (bob-wijnen kan je krijgen als je ernaar vraagt, staat niet standaard op de kaart). Ik heb meestal quasi evenveel wijn gekregen als mijn tafelgenoot (die de normale aangepaste wijnen nam). En toch moet ik slechts de helft te betalen voor mijn bob-arrangement, dus ik klaag zeker niet…

Oké, dan gaan we van start. De borden worden meestal aan tafel gebracht door de keukenequippe (waarschijnlijk omdat de gastheer, sommelier, ober dit er niet ook nog kon bijnemen…).

We gaan al snel van start met de amuses (de eerste staan reeds op tafel vooraleer je een aperitief gekozen hebt). Het begint met een soesje van verse kaas en groene kruiden en een cakeje van olijven en aubergine. Nadien volgden de volgende drie amuses:

Savarin
Amuse: kroepoek met verse kaas
Savarin
Amuses: links: rode poon met broccoli , rechts: avocado en gierst
Savarin
Amuse met rode poon en broccoli (ingezoomd)

De amuses zijn lekker, de rode poon springt er voor mij echt uit qua smaak. Qua tafel- en eetgerei heb ik ondertussen wel opgemerkt dat er wat foutjes zijn: een barst in een wit potje, een stukje af aan de voet van het rode wijnglas, iets zwart in het waterglas (het waterglas heb ik toch laten vervangen door een proper glas, wat onmiddellijk gebeurt), maar gelukkig heeft dit geen invloed op de smaken in mijn bord.

Het eerste voorgerecht is zeebaars met yoghurt en tomaat. Allemaal zeer lekker én mooie presentatie. Voor mij is er wel iets teveel van het groene sausje voorzien. Savarin

Het tweede voorgerecht bestaat uit schelvis met biogroenten en mossel. Geen opmerkingen, alles prima op smaak!

Savarin

Als derde voorgerecht hebben we de tongschar met grijze garnaal en jonge spinazie. Opnieuw een zeer lekker gerecht met verfijnde, goed gecombineerde smaken. Ook het sausje was overheerlijk!

Savarin

Als vierde en laatste voorgerecht krijgen we rund ‘limousin’, ossenstaart en bloemkool geserveerd. Een koud en een warm bordje, met alweer allebei heerlijke smaken !

Savarin

De keuken was iets te vroeg met deze bordjes (vorig bord was nog niet afgeruimd). We kregen doorheen de service het gevoel dat de keuken soms iets té snel wou zijn. Bij een 7 gangenmenu mag het wel ietsje rustiger aan 🙂

En dan op naar het hoofdgerecht ! Dit is wilde eend met pompoen en hazelnoot. Prima cuisson, prima smaak en prima hoeveelheid. Geen opmerkingen.

Savarin

Even later volgen de twee desserten:

Hooi met duindoorn en honing, wat een speciale smaak heeft, maar toch fris en leuk is. Het zuurtje is wel vrij sterk. Dit dessert is eens iets anders, en zeer origineel.

Savarinen: chocolade, braam en ‘debara’ (ja sorry, dit laatste blijft voor mij een Westvlaams raadsel… ik als Oost-Vlaming en mijn tafelgenoot als Antwerpenaar deden écht ons uiterste best om het te begrijpen, maar het mocht niet baten  😉  )  Swat,.. het is gewoon lekker!

Savarin

En uiteraard opnieuw de friandisekes bij de koffie, Couteau heeft vooral zin in de wafel 🙂

Savarin

Zeer voldaan verlaat ik dit restaurant. Voor herhaling vatbaar! Het zeezicht is voor mij een echt pluspunt en meerwaarde aan dit restaurant (als uiteraard geen stomme gele vrachtwagen je zicht verspert…oempf. Ze zouden vrachtwagens moeten verbieden daar te parkeren voor meer dan 30 min!).

Ik wil toch nog eens vermelden dat de gastheer (die dus alles deed in de zaal) zelfs met al het werk dat hij had, nog oog heeft voor detail. Hij merkt op wanneer iemand naar het toilet was en komt nadien het gerecht en de wijn onmiddellijk toelichten. Prima!

Mesjes: mes geelmes geel

Punten:
eten en wijn: 3.5/5
sfeer:  3.5/5
service:  3.5/5
prijs-kwaliteit:  3.5/5
TOTAAL:  14/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *