Schone van Boskoop, GM 17, Boechout

Restaurant de Schone van Boskoop te Boechout genaamd naar de appel ‘Schone van Boskoop’, wordt gerund door chefkok Wouter Keersmaekers.

Ik word bij het binnenkomen gastvrij ontvangen door het zaalpersoneel. Het restaurant heeft de vorm van een halve cirkel, wat het wel aangenaam zitten maakt; je zit niet allemaal in één symmetrische ruimte opgepakt.

Er wordt een dipsaus van pompoen en een dipsaus van humus  met enkele sneetjes brood op tafel geplaatst (allebei lekkere dipsausjes!).  De chef komt de suggesties en het menu aan tafel voorstellen en laat vijf minuten bedenktijd.

Ik kies voor het uit-de-buik 7 gangenmenu met bobwijnen.

Schone van Boskoop

Amuses: ajuinsoep met espuma van kaas en een paté van fazant.

De eerste gang bestaat uit een winterslaatje van jonge wintertaling (klein Schots eendje) met amandelolie en krokant van kalfspoten.  Even later komt de chefkok het kleine eendje (onbereid) even aan tafel tonen om te demonstreren over welk dier het hier gaat. Leuk. Dit gerecht is een zeer mooie start van het menu. Zeer verfijnde smaak en goede cuisson.

Schone van Boskoop

Het tweede voorgerecht is gegrilde zeetong met crème van pastinaak, peterseliewortel, aardpeer, schorseneer en schuim van beurre noisette. Zeer aardse smaken, passend bij het huidig seizoen (herfst). Veel respect voor de verschillende ingrediënten, heerlijk.

Schone van Boskoop

De derde gang is een open ravioli met krab, knolselder gegaard in brood in de oven en een bouillon van krab. De krab smaakt zeer puur, komt volledig tot zijn recht.  Jammer dat de ravioli eigenlijk knolselder is en dus geen ‘pasta-ravioli’ (wat ik had verwacht).

Schone van Boskoop

De vierde gang is tarbot met flower sprouts en een sausje met o.a. dashi. Zeer lekker sausje en mooie samenhang van smaken.

Schone van Boskoop

Het hoofdgerecht is gebraden fazantfilet met drie bereidingen van witloof en ganzenlever.  Eén bereiding van witloof zou eigenlijk volstaan, de drie bereidingen vertonen weinig verscheidenheid  qua smaak en er ligt wat teveel witloof op het bord.  Goede smaken. Dit gerecht springt er het minst uit van alle gangen die tot nu toe geserveerd werden.

Schone van Boskoop

De zesde gang is een kaasbord. Je kan kiezen uit een 20-tal soorten kaas, zeer mooi gepresenteerd op een kaastrolley. Mooie keuze. Men houdt rekening met je voorkeuren.  Er wordt een lekker rozijnenbroodje bij geserveerd. (sorry, geen foto)

De laatste gang is het ‘dessert van het jaar’ volgens Gault Millau. Het bestaat uit rozen en frambozen met rozenwater. Niet slecht, maar iets te zurig voor mij.

Schone van Boskoop

De hoeveelheid van  de gerechten is prima gebalanceerd. Ook op de snelheid van serveren is niks aan te merken.  Goede, correcte service. Men vraagt na elke gang of het gesmaakt heeft, dit hoeft niet.  De kok komt vaak aan tafel iets toelichten, wat het geheel zeer aangenaam en persoonlijk maakt.

De bijpassende wijnen zijn topwijnen. Als je voor bobwijnen kiest, krijg je echter vrij weinig (minder dan in andere restaurants). De wijnen worden door de zeer jonge vrouwelijke sommelier verzorgd. Zij werkt hier als sommelier sinds de zomer van 2015. Ze doet haar job zeer goed, mist enkel nog wat flair en ongedwongenheid. Ze doet alles zeer strak volgens de regeltjes. Ik ben ervan overtuigd dat dit na wat ervaring volledig in orde komt!

Kortom qua gerechten, wijnen en service is dit zeker een prima adresje. De prijs ligt aan de hoge kant, misschien ietsje te hoog in vergelijking met andere restaurants van dit niveau.

Beoordeling:

Mesjes: mes geelmes geel mes geel

Punten:
eten en wijn: 4.5/5
sfeer:  4/5
service:  4.5/5
prijs-kwaliteit:  3/5
TOTAAL: 16/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *