t hemelrijk

’t Hemelrijk, GM 16, Hulst, Nederland

Restaurant ’t Hemelrijk te Hulst wordt gerund door chefkok Thomas d’Hooghe. Hij verdiende 16 op Gault Millau en gezien dit tripje niet al te ver is voor mij, wou ik dit restaurant wel eens ontdekken.

Bij het binnenkomen worden we onthaald door een blonde dame. Het onthaal is basic, niet overvriendelijk te noemen.  Het restaurant is vrij klein en bestaat uit ongeveer een achttal tafels. De sfeer die er hangt neigt naar de klassieke kant (ietwat oud). Het tafeltje dat ik aangewezen krijg, is vrij klein en bevindt zich aan een soort kelderdeurtje. Mijn voorkeur was eerder uitgegaan naar een grotere tafel iets verder achterin de zaak, maar deze was niet ingedekt. (ik heb zelf geen foto’s van het interieur kunnen nemen omdat het er te donker was, onderstaande foto vond ik via het web).

hemelrijk

Men biedt een 4 of 5-gangenmenu aan of je kan opteren voor het ‘zilt & zult’ menu dat uit 7 gangen bestaat. Op het internet had ik me al een beeld gevormd van het huidige 5-gangenmenu. De gerechten konden me bekoren.

Zonder al een aperitief te hebben besteld, kwamen reeds amuses op de tafel. Het duurde vrij lang vooraleer we onze aperitief konden bestellen, het nuttigen van enkel amuses voelde wat raar aan. Even later kies ik voor een Riesling Sekt schuimwijn. Nadien is het opnieuw vrij lang wachten vooraleer we de kaart krijgen.

De kreukels worden op een originele wijze opgediend. De amuses zijn één voor één lekker en mooi in balans. Het is een mooi begin van het diner.

Het valt me op dat men hier voor het volledige menu het Cutipol servies met zwarte handgrepen gebruikt, wat ik wel leuk vind, mijn favoriet 🙂

t hemelrijk
Amuse: kreukels met een dressing van kelp.
t hemelrijk
Amuse: mosselen met geitenkaas en lavas
t hemelrijk
Amuse: crème van bloemkool met pinda en garnalen

Omdat ik graag het volledige kunnen van de kok wil ontdekken, ga ik voor het 7-gangenmenu met aangepaste wijnen en water. Ik krijg niet echt veel uitleg wanneer ik naar de inhoud vraag van het 7-gangenmenu. Uiteindelijk  blijkt dit quasi identiek te zijn aan het 5-gangenmenu met 1 extra gerecht en 1 gang kaas erbij (beetje jammer dat de kaas er automatisch bijhoort en dat we dit vooraf niet wisten).

We hadden reeds gehoord aan andere tafels dat er toch heel wat zaken uit het normale 5 gangenmenu – dat op de website staat -gewijzigd waren. Persoonlijk vind ik dat een menu op je website zeker dienst kan doen als voorbeeldmenu, maar dan moet je dit erbij vermelden (anders ga je er van uit dat dit het huidige menu is dat je zal krijgen). Het kan uiteraard altijd dat er 1 gerecht wijzigt (men werkt met verse producten, dat begrijp ik wel) maar 2 of 3 gerechten wijzigen in een menu van 5 gangen, dat vind ik niet kunnen. Dan plaats je beter geen menu op je website.

We starten met de eerste gang die bestaat uit geroosterde makreel, gele biet, oester en duindoornbes. Een pure en frisse start.

t hemelrijk

Gang 2 bestaat uit noordzeeschol (=pladijs), langoustine, wortel en ‘Meyer’ citroen. Dit was het lekkerste gerecht van de avond. Sublieme langoustine, perfecte pladijs en een heerlijk bijhorend sausje.

t hemelrijk

We vervolgen met de derde gang: Griet met krab. De krab valt meer in de smaak dan de griet.

t hemelrijk

Als vierde gang: zeebaars gebakken op het vel met kokkels, pompoen en kalfsmerg. Lekker gerecht, maar vooral de tartaar erbij vond ik er het meeste uitschieten qua smaak. De wijn werd te laat geserveerd (ik moest ernaar vragen). Het personeel (blonde dame en de moeder van de kok) konden op een gegeven moment niet meer volgen in de zaal. We kregen bij deze gang een rode wijn uit Toscane geserveerd, wat ik persoonlijk niet passend vond. Men gebruikt dezelfde wijn als bij het 5-gangenmenu (daar was dit het hoofdgerecht) en dit vond ik jammer.

t hemelrijk

Het hoofdgerecht is haas. De cuisson en smaak is super. Er ontbreekt nog wel iets extra van groenten wat een tegengewicht zou kunnen bieden tegenover de sterke smaak van het vlees. Persoonlijk vond ik het jammer dat het brood en de boter wordt verwijderd van de tafel voordat het hoofdgerecht wordt geserveerd. Ik had wel genoten van een stukje brood bij de haas… (trouwens, de varkensrilette bij het brood was zéér lekker!)

De wijn die hierbij werd geserveerd was wel zeer lekker, maar deze keer werd bitter weinig wijn geserveerd omdat de fles net leeg was. We veronderstelden dat men zou terugkomen met een nieuwe fles om bij te schenken, doch, dit gebeurde niet. Jammer.

t hemelrijk

Het dessert omvat abrikoos & verveine, karnemelk, physalis en bbq-chocolade. Lekker, fris en luchtig.  Hierbij werd een wijn op basis van vlierbloesem geserveerd, die echt niet lekker was. Ook de dame aan de andere tafel vond deze niet geslaagd.

t hemelrijk

En we eindigen met een kaasbordje. 

t hemelrijk

In totaliteit hebben we lekker gegeten met een aantal kleine puntjes van kritiek: de bediening kan al vrij snel niet meer volgen en de spanning straalt er vanaf (o.a. stressgerelateerde tics), wat jammer is (want de keuken kan prima volgen). Als men de ambitie heeft om hogerop te klimmen, lijkt het doorvoeren van een vernieuwing in het zaalpersoneel me wel noodzakelijk. Wanneer het keukenpersoneel iets opdient, plaatst men nooit het eerste bord bij de dame, wat een foutje is in de etiquette (zaalpersoneel doet dit wél goed). Ook merk ik dat de wijn hier van ondergeschikt belang is, hier mag wat meer aandacht/kennis aan besteed worden. De keuken is de 16 punten op GM waard, de bediening slaagt hier wat minder in…

Het restaurant zelf en de inrichting kan een moderne opfrissingsbeurt gebruiken. Het is ook vrij gehorig en het is er vrij koud (persoonlijke mening).  De toiletten zijn proper, prima in orde.

Aan de tafel achter ons zaten twee heren die regelmatig gingen roken. Toen ze terug kwamen was de stank van sigaretten niet te houden en deze geur verdween niet gedurende de hele avond. Dit is erg jammer als je zelf probeert te proeven van lekkere gerechten. Uiteraard kan het restaurant mensen niet verbieden om te roken, doch, men kan wel iets voorzien om de lucht te ventileren, zeker in een klein restaurant is dit wel nodig.

Mesjes: mes geelmes geel

Punten:
eten en wijn: 3.5/5
sfeer:  2.5/5
service:  2.5/5
prijs-kwaliteit:  3.5/5
TOTAAL: 12/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *