Vlasbloemeken

’t Vlasbloemeken*, GM 15, Koewacht, Nederland

Restaurant ’t Vlasbloemeken in Koewacht is absoluut één van mijn gastronomische topfavorieten. Dit was mijn zesde bezoek en het blijft steeds een culinaire ervaring van formaat.Dit bezoek sluit volledig aan bij wat ik de vorige keren ervaarde : alle gerechten zijn één voor één top qua smaakcombinaties, de cuisson is steeds perfect, de hoeveelheden zijn prima, de wijnen zijn steeds goed gekozen in functie van het gerecht en de prijs-kwaliteit is zeer goed (naar mijn mening beter dan in vele Belgische restaurants).  De chef-kok is Eric van Bochove en zijn echtgenote Bianca is de gastvrouw en sommelier. Iedereen die hier werkt, doet dit met enthousiasme, overgave, perfectionisme en vriendelijkheid. Dit zijn woorden die echt wel passend zijn voor ’t Vlasbloemeken. De ontvangst en service is er onberispelijk. Bij elk bezoek moet ik waarlijk zoeken naar negatieve puntjes, want die zijn er bijna niet te vinden. Enkele inleidende foto’s voor we overgaan naar het menu.

Ik kies voor het Crustacé menu, 7 gangen, met bob-wijnen. Dit menu staat voor vis, schaal- en schelpdieren. Eric is een super viskok! Ik heb altijd al sublieme vis gegeten hier.

Bij het aperitief krijg je al enkele kleine amuses zoals crackers, een cakeje en olijven. Eens aan tafel, krijg je nog een grotere amuse. Deze bestond o.a. uit geitenkaas. (normaal lust ik dit niet, maar toch vond ik de amuse geslaagd). vlbl1

Als eerste voorgerecht gaan we van start met langoustine, komkommer, avocado en zeegroenten. Er zijn 2 bereidingen van langoustine (1 warme bereiding en eronder een tartaar van langoustine).  Zeer verfijnde smaken, super start!

vlbl2

Het tweede voorgerecht is de strandkrabbenbisque met fijne groenten en een bitterbal van krab. Opnieuw zeer lekker én fijn van smaak.  Het soepje is mooi geserveerd in een speciaal warmhoudend glas.

vlbl3

Het volgende voorgerecht bestaat uit Sint-jacobsschelpen met prei, kletskop en ui. Tja, wat kan ik zeggen: opnieuw prima op smaak, ik heb helemaal geen opmerkingen. Ook alle wijnen smaken er steeds heerlijk bij.

vlbl4

Het vierde en laatste voorgerecht is de gamba-BBQ met tomaat en olijven. (sorry, de foto is vrij donker uitgevallen. Er lagen trouwens twee gamba’s op het bord).

vlbl12

Als hoofdgerecht hebben we de gebakken kreeft met pasta, cantharellen en witte port. Subliem! De kreeft is hier altijd mega-lekker, ongelofelijk ! 🙂  De portie kreeft die je krijgt is hier ook steeds royaal.

vlbl6

Voor het kaasbordje kan je zelf kiezen. Men brengt een kaasplateau met een 15-tal kazen op. Deze worden toegelicht en er wordt voor jou een bordje gemaakt naar eigen smaak (ik wou geen geiten- en schapenkaas en hier werd volledig rekening mee gehouden).  De kaasjes worden geserveerd met bijhorende heerlijkheden 🙂

vlbl7 vlbl8

Het dessert bestaat o.a. uit rood fruit en witte chocolade. Prima afsluiter!

vlbl9

Bij de koffie horen ook meerdere friandises (6 per persoon) die allemaal om van te smullen zijn! Couteau is gelukkig 🙂

vlbl11

Het lijkt me vrij duidelijk dat ik er een TOP-gastronomische avond heb opzitten. Echt een aanrader voor zowel een romantisch dineetje als om met vier of zelfs 6 personen te doen. De keuken en zaal zijn zeer flexibel. Wij waren met 4 deze avond en één persoon nam een ander menu met zelfs nog een aanpassing op dit menu (hoofdgerecht gewijzigd). Dit was helemaal geen probleem. Er werden tijdens de maaltijd ook nog enkele wijzigingen gedaan (betreft de wijn) en ook hier werd zonder probleem en met de glimlach rekening mee gehouden. Dit vind ik pas service! Hier kunnen vele andere sterrenrestaurants (zelfs sommige met **) nog van leren…

Nog een laatste pluspunt is het openingsuur vanaf 18u. Ik vind dit een grote meerwaarde! Vele gastronomische restaurants (vooral in België) openen pas om 19u. Ik vind dit persoonlijk al vrij laat, vooral als je van plan bent om een uitgebreid menu te nemen.

Ik heb eigenlijk enkel lovende woorden voor ’t Vlasbloemeken. Chapeau aan het hele team. Uiteraard zien ze mij hier nog terug 🙂

Ik kijk er nu al naar uit! Ik ben een fan van de Zeelandse gastronomische restaurants (en van JRE) !

Mesjes: mes geelmes geelmes geelmes geel

Punten:
eten en wijn: 5/5
sfeer:  4.5/5
service:  5/5
prijs-kwaliteit:  4.5/5
TOTAAL: 19/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Opmerking: voor een meer recent verslag van dit restaurant: klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *