Tafel 10, Ruiselede

Een hele poos geleden bezocht ik restaurant Tafel 10 te Ruiselede. Het restaurant wordt gerund door chefkok Bert Denoulet en gastvrouw Annelies Bergez. Zij renoveerden de 19de-eeuwse burgerwoning die ooit een smidse, een beenhouwerij en een viswinkel was tot een stijlvolle gastro-bistro die het vandaag is.

De renovatie is inderdaad geslaagd. Bij het binnenkomen langs de bar kan je een blik werpen op de open keuken (die je helaas niet kan zien vanaf je tafel). De inrichting is mooi, warm en cosy.

Tafel 10tafel10

We worden snel naar onze tafel begeleid. Mijn tafelgenoot blijkt echter middenin het restaurant te zitten, waar veel passage is. Gezien er nog veel tafels vrij waren toen wij arriveerden, vragen we of we elders kunnen plaatsnemen. Dit is gelukkig geen probleem. Men verplaatst een andere reservering naar deze tafel en wij nemen plaats aan een gezellige hoektafel.

Mijn bezoek aan dit restaurant is meer dan een maand geleden. Ik had helaas niet de mogelijkheid om tijdens het bezoek elk detail van elke gang te noteren, daarom zal ik het menu deze keer in grote lijnen bespreken.

Bij het aperitief komen onmiddellijk 3 amuses:

  1. Buikspek
  2. grijze garnaaltjes met fetakaas
  3. sepia (inktvis) met verscheidene bijpassende garnituren

Tafel 10 Tafel 10

Deze lekkere hapjes worden gevolgd door nog eens 2 amuses die opnieuw beiden in de smaak vallen:

  1. varkensrilette
  2. dashi bouillon

Tafel 10

Ik kies voor het menu terroir, 5 gangen met wijnen.

We gaan van start met het eerste voorgerecht: skrei. Gewoon lekker, mooie start.

Tafel 10

Het tweede voorgerecht: sint-jacobsvruchten. Super cuisson. Het gerecht is zeer mooi op smaak en goed in balans. Toppertje!

Tafel 10

De derde gang bestaat uit kreeft met tartaar van kalf. Ik had vooral van dit gerecht hoge verwachtingen. Helaas worden deze niet ingelost. De tartaar is te grof gesneden en voelt daarom qua textuur – voor mij – niet aangenaam. Er is te weinig kreeft aanwezig en deze wordt tot mijn teleurstelling koud geserveerd. Jammer. Als men dit als eerste voorgerecht zou geven, zou dit misschien nog net ok zijn, maar niet als derde gang. Dit is tevens het extra gerecht in het menu, waarvoor je toch een meerprijs betaalt die ik het niet waard vind. Misschien toch beter voor het 4 gangenmenu geopteerd?

Tafel 10

We zetten het diner verder met het hoofdgerecht: kalfsfilet. Na het serveren van het vlees duurt het  vrij lang voordat de bijhorende risotto en saus aan tafel wordt geserveerd. Zowel het vlees als de saus zijn allebei duidelijk te koud. Dit is heel erg jammer, want  de smaak zit wel goed. Het leek alsof de borden een hele tijd hebben staan wachten vooraleer men ze uitserveerde…

Tafel 10

We sluiten af met een dessert uit twee delen: eerste deel bestaat uit merinque en citrus. Lekker, maar lijkt eerder een hapje. Het tweede deel zie je onderaan op de foto 🙂

Tafel 10

Nog een koffie en bijhorend mini-dessertje en friandises.

Tafel 10

De grootte van de porties zit hier goed.

De wijnen zijn over het algemeen ok en worden royaal bijgeschonken. Ze worden toegelicht aan tafel, maar soms lijkt het wat ingestudeerd. De gastvrouw kijkt regelmatig naar de fles, alsof ze niet goed meer weet welke wijn ze serveert. Of is dit gewoon een factor onzekerheid?

Qua sfeer en service heb ik niet echt opmerkingen. Dit is ok. Het restaurant zit quasi volledig vol, waardoor het wel wat gehorig wordt.

Besluitend kunnen we stellen dat het menu heel lekker begon met mooie amuses, lekkere skrei en heerlijke sint-jacobsvruchten, doch, nadien ging het lichtjes bergaf. Als men dit wat kan finetunen en men het extra gerecht bij het 5-gangenmenu er wat meer kan laten uitspringen, is dit een adresje om te onthouden. Veel potentieel. Momenteel misschien wel iets te duur voor wat je krijgt.

Beoordeling:

Mesjes: mes geelmes geel

Punten:
eten en wijnen: 3/5
sfeer:  4/5
service:  4/5
prijs-kwaliteit:  3/5
TOTAAL: 14/20

Inspector couteau
Inspector Couteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *